Lúgos Wellness

ÁSVÁNYI ANYAG TARTALMA

Lapos forrásvíz, közepes ásványianyag tartalommal (196 mg/l), a BUCOVAN D`ORA URKRAFT forrásából, a Rodna-hegységében.

LÚGOS: pH 8,12 – 8,28

OXIGÉN: 12 mg/l

ARANYKOLLOID: 4 μg/L

EZÜSTKOLLOID: 34 μg/L

ÁSVÁNYIANYAG TARTALOM: <196 mg/l

TISZTASÁGA: MIKROBIOLÓGIAI

A pH (a hidrogén potenciálja) az oldatban lévő hidrogénionok aktivitásának decimális logaritmusa, és a víz savasságának vagy bázikusságának mértéke.

0-tól 7-ig savas környezetben vagyunk
7-től 14-ig lúgos (vagy bázikus) környezetben
Ha a pH 7, akkor semleges helyzetben vagyunk

D'ORA mindazoknak, akik a zöld életen keresztül szeretnének jó közérzetet elérni: kombinálja az egészséges – lúgos ételekben, például gyümölcsökben, zöldségekben gazdag – étrendet D'ORA pH 8+ vízzel, amelyhez több mozgást ad a természetben …

A víz az a táplálék, amelyre szervezetünknek a legnagyobb szüksége van, és alapvető szerepet játszik az egészség megőrzésében. Ezért nem véletlenül egész életében az ember testsúlyának körülbelül hatszázszorosának megfelelő mennyiségű vizet iszik; azonban nem mindig fordítanak kellő figyelmet az elfogyasztott víz minőségére.

Megszoktuk, hogy tájékozódunk a szárazanyag-maradványokról, az ásványi sók jelenlétéről, a nátriumról vagy a kalciumról, de a víz pH-értékéről szinte soha nem tudunk, ami legalább ennyire fontos.

Az elfogyasztott víz pH-értékének ismerete fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód mellett a jó közérzet eléréséhez. Az ásványvíznek vagy forrásvíznek saját pH-ja van, ami megkülönbözteti őket egymástól!

A jelentősen lúgos pH-júak ritkák; ezek közül kiemelkedik a D'ORA összetételével és magas, 8+ pH-értékével.

A D'ORA értékes hozzájárulás jó közérzetünkhöz, mert a nem megfelelő étkezési szokások és a gyakran kaotikus életmód által kiváltott negatív hatásokat a szervezetre képes ellensúlyozni, az organikus funkciók nagyobb hatékonyságával, nyilvánvalóan javítva a közérzetet.

A pH-érték, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a jó közérzet közötti kapcsolat az anyagcsere, amely azon folyamatok összessége, amelyek során szervezetünk a bevitt mennyiséget képes létfontosságú szükségleteinek kielégítésére felhasználni. Anyagcserénk megfelelő működéséhez szükséges a sav-bázis egyensúly fenntartása.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy szervezetünk összes kémiai reakciója enyhén lúgos környezetben megy végbe, amely 7,35 és 7,45 közötti vér pH-értékének felel meg.

Ezért ennek az egyensúlynak a fenntartásának előnyben részesítése azt jelenti, hogy elkerüljük bizonyos fokú alkalózis vagy metabolikus acidózis kialakulását, és megakadályozzuk, hogy a szervezet „pufferrendszerekhez” folyamodjon azáltal, hogy ásványi sókat von ki a csontokból a megfelelő sav-bázis egyensúly helyreállítása érdekében. A csontok gyengülése, és idővel a csontritkulás és a csonttörések fokozott kockázata.

  • A lúgos ásványvíz fogyasztása tehát elősegítheti a szervezet pH-egyensúlyának helyreállítását, amelyet a mai rendezetlen élet veszélyeztet, csökkentve a csontot gyengítő „vészhelyzeti rendszer” használatának veszélyét.
  • Ezenkívül a lúgos vizek tulajdonságairól szóló tanulmányok alapján az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a lúgos víz pozitívan járulhat hozzá:
  • a vér és a vizelet lúgosítása, ellensúlyozza a kortárs életmód okozta metabolikus acidózis kialakulását, hozzájárulva ezzel közérzetünkhöz;
  • csökkenti a csontritkulás és a csonttörések kockázatát, különösen időseknél;
  • javítja a fogászati ​​betegségek megelőzését, növeli a nyál pH-értékét, így ellensúlyozza az esetleges szuvas elváltozások kialakulását;
  • csökkenti az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát gyermekeknél, pozitívan befolyásolva a bél mikroflóra összetételét;
  • hipoglikémiás hatást fejt ki cukorbetegeknél;
  • kedvezően hat a sporttevékenység által kiváltott savas termékekre (szabad gyökök, tejsav, enyhe metabolikus acidózis);
  • hidratálja a szervezetet, növelve pszicho-fizikai közérzetünket.

Sport és lúgos víz

A sporttevékenység tejsavat termel, ezért a szervezetnek semlegesítenie kell ezt a savat, hogy fenntartsa a sav-bázis egyensúlyt. Minél intenzívebb az izomtevékenység, annál nagyobb a tejsavtermelés.

Amikor fizikai tevékenységet végzünk, megnő a pulzusunk, a szisztolés nyomásunk és a perctérfogatunk (az ütésenként pumpált vér mennyisége). Fokozódik a szív, az izmok és a bőr véráramlása. Az anyagcsere aktívabbá válik, CO2 és H + termelődik az izmokban. Gyorsabban és mélyebben lélegzünk, hogy biztosítsuk a gyorsabb anyagcseréhez szükséges oxigént.

Végül intenzív fizikai aktivitás mellett szervezetünk anyagcseréje elfogy az oxigénből, és alternatív, oxigént nem igénylő biokémiai folyamatokat kezd alkalmazni. Ezek a folyamatok tejsavat termelnek, amely belép a vérbe.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint hat középtávfutót értékeltek ki az alapfeltételek mellett, és testtömeg-kilogrammonként 300 mg bikarbonát beadása után 2 órától 30 percig tartó 800 m-es verseny előtt.

Ennek az integrációnak az eredménye a vér pH-értékének és a hidrogén-karbonát-koncentrációnak a növekedése volt, körülbelül 2,9 másodperces teljesítményjavulással.

Tíz nőt testtömeg-kilogrammonként 300 mg bikarbonáttal egészítettek ki 400 ml vízben oldva 90 perccel a 60 másodperces maximális terhelési teszt előtt. Ennek az integrációnak az eredménye a munkaképesség növekedése volt az extracelluláris pufferrendszer növekedése miatt.

A professzionális sportolók és az élsportedzők tudják, hogy a pH finom változásai mélyreható hatással lehetnek az általános egészségi állapotra és teljesítményre: a közérzetre, a fáradtság szintjére, a fájdalomra, a súlyra, az edzéskapacitásra és a sportteljesítményre.

Az izom a nyugalmi pH szűk tartományában működik a legjobban, az izom pH-ja 6,9 körüli, míg az artériás vér 7,4 körüli.

Edzés közben a glikogén fokozott felhasználása energiatermelésre oxigén hiányában tejsav és CO2 (szén-dioxid) keletkezik, ami csökkenti az izom pH-ját. Minél agresszívabb a gyakorlat, annál gyorsabban savasodnak el az izmok, ami fáradtsághoz, izomfájdalmakhoz és görcsökhöz vezet (ha egyidejűleg folyadék- és ásványi sókvesztés is történik).

Az utolsó részben található szakszövegeket Dr. Alessandro Zanasi hidrológus, a "Resource Water" Egyesület országos elnöke, az oslói "Nemzetközi Vízakadémia" tényleges tagja és az Ásványvizek Nemzeti Múzeumának igazgatója szerkesztette